воскресенье, 23 октября 2011 г.

Юридична консультація: «Як успадковується майно, якщо є заповіт»

Нещодавно помер мій батько. У нього у власності була квартира та земельна ділянка. Однак, як виявилось, батько заповів квартиру своєму товаришу. Скажіть, чи маю я якесь право на квартиру? Я пенсіонерка (63 роки), крім мене у батька не було інших родичів.

Надія, с. Григорівка, Київська область

Всі правовідносини, пов’язанні із спадкуванням, в Україні регулюються книгою шостою Цивільного кодексу України (далі – ЦК України). Так, ст. 1217 ЦК України передбачає, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Отже, спершу вирішимо питання щодо спадкування квартири за заповітом.

За загальним правилом (ч. 1 ст. 1223 ЦК України) право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Тобто, згідно із заповітом право власності на квартиру належить тій особі, на користь якої Ваш батько склав даний заповіт.
Однак, ч. 1 ст. 1240 ЦК України передбачає, що малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка).

Оскільки Ви - пенсіонерка, то згідно із положеннями чинного в Україні законодавства Ви підпадаєте під категорію «повнолітні непрацездатні діти спадкодавця», що в свою чергу дає Вам право на обов’язкову частку у спадщині за заповітом.

Як вже було зазначено, обов’язкова частка становить половину частки, яка б належала даній особі у разі спадкування за законом. Враховуючи той факт, що Ви є єдиною дочкою, і Ваш батько не має жодних інших спадкоємців, то в разі спадкування за законом Ви б успадкували всю квартиру. Таким чином, Ваша обов’язкова частка становить ½ частини квартири.

Крім того, звертаю Вашу увагу на те, що відповідно до ч. 2 ст. 1223 ЦК України інше майно, яке не охоплене заповітом (у Вашому випадку цим майном є земельна ділянка), спадкується відповідно до правил спадкування за законом.

При спадкуванні за законом встановлено п’ять черг. Згідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, хто пережив, батьки. Оскільки, Ви є єдиним спадкоємцем першої черги, то маєте першочергове право на спадкування земельної ділянки у повному розмірі.

Павло Петренко, депутат Київської обласної ради, керівник юридичного департаменту партії «Фронт Змін».

Комментариев нет:

Отправить комментарий