воскресенье, 23 октября 2011 г.

ХТО ПРОДАВАТИМЕ І КУПУВАТИМЕ ЗЕМЛЮ?

«ДІЛОВИЙ ВІСНИК» №  08(207), 2011

Кабінет Міністрів України схвалив законопроект «Про ринок земель» і направив його до Верховної Ради. Про це повідомив на прес-конференції міністр аграрної політики і продовольства Микола ПРИСЯЖНЮК.

Передбачається, що документ набере чинності восени поточного року. Необхідно затвердити закони про Державний земельний кадастр та про родючість сільськогосподарських земель. Міністр розраховує, що Президент підпише прийнятий парламентом на останній сессії Закон «Про Державний земельний кадастр». Крім цього, наголосив він, будуть внесені зміни до законів «Про оцінку землі», «Про фермерське господарство», «Про оренду землі», «Про захист економічної конкуренції» та до інших нормативно-правових актів, що стосуються земельних відносин.
За словами Миколи Присяжнюка, купувати і продавати землю сільськогосподарського призначення, відповідно до законопроекту, зможуть громадяни України, фермерські господарства і держава в особі або Державного земельного банку, чи Державного земельного фонду. Водночас планується, що Державний земельний банк надаватиме пільгові кредити для придбання сільгоспземлі фермерам.

«Ми констатуємо, що ринок землі – це не обов’язково продаж і, звичайно, не обов’язково її купівля, – сказав він. – Власник паю, як і фермер, не матиме права вносити частку до спільного підприємства з іноземним капіталом».

У випадку придбання земель вартістю понад 150 тисяч гривень (близько 25–30 га) покупець буде зобов’язаний декларувати джерела доходів відповідно до Закону «Про запобігання і протидію відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом або фінансуванню тероризму».

Передбачається також, що із введенням в дію обороту сільськогосподарських земель орендар із довгостроковою орендою зможе віддавати її у заставу. «Якщо він збанкрутує, банк має право продати право оренди іншому орендареві або державі», – уточнив міністр.

Міністр сподівається переконати власників земельних паїв не продавати землю.

«Продавати земельний пай немає жодної необхідності. Навпаки, завершення земельної реформи дає змогу мати стабільний дохід і стабільну власність. Завершення земельної реформи забезпечить економічне підґрунтя для сільської місцевості, а також дозволить призупинити деградацію українського села», – наголосив Микола Присяжнюк.

Він підкреслив, що з карти України щороку зникає близько 15 сіл через відсутність мотивації для молоді та працездатного населення залишатися у них.

Успішні фермери – це запорука розвитку українського села. Керівник аграрного міністерства наголосив, що понад 70% трудомісткої сільськогосподарської продукції повсякденного споживання – картоплі, овочів, фруктів, молока та м’яса – виробляється в особистих селянських і фермерських господарствах.

«Для того, щоб останні розвивалися, вони повинні стати повноцінними учасниками на ринку сільськогосподарських земель. Фермери отримають можливість ефективно використовувати землю та виробляти на ній продукцію здорового харчування, зможуть залучити під іпотеку власну землю, а також зробити виробництво привабливим для інвестицій», – сказав міністр.

За словами Миколи Присяжнюка, навіть за дії мораторію земля де-факто є товаром, який купують і продають, користуючись недоліками та вагомими прогалинами діючого законодавства. Різниця лише в тому, що тепер цим займаються переважно спекулянти, які наживаються на селянах через відсутність в останніх належної правової обізнаності.

«Ми змінимо цю ситуацію. Повноцінними учасниками ринку земель сільськогосподарського призначення мають бути люди, які працюють на цій землі, які годують країну», – повідомив Микола Присяжнюк. Також міністр нагадав, що для фермерів земельною реформою передбачена можливість придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення із земель державної або комунальної власності з розстрочкою платежу.


Кореспондент «ДВ» попросив міністра прокоментувати результати опитування, згідно з яким понад 50% селян і дві третини голів сільських рад висловились проти продажу земель сільгосппризначення.

«Ми проведемо переоцінку землі і селяни отримуватимуть за неї значно більше, ніж тепер. Принаймні гектар коштуватиме мінімум 20 тис. грн. До того ж, з кожним роком вартість землі підвищуватиметься. Маємо переконати людей, що їм вигідніше здавати в оренду, ніж продавати».

За офіційними даними, загальна площа земель у нашій країні становить 60,35 млн. га. З них 41,8 млн. га (69,3% території) – землі сільськогосподарського призначення. При цьому 6,6 млн. га належить державі.


Іван БАБЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий